A opäť niečo o Dubaji

2. decembra 2011, sajmon, Zo života dubajského hmyzu

Oslávili sme 40. výročie zjednotenia Emirátov. Ohňostrojov ako pri oslave Nového roka alebo kedysi sprievod na 1.mája. (Fuj, ako ma to napadlo). Konfety a vlajky si snáď upevnili aj do slipov. Chcem tento článok venovať všetkým rojkom, ktorí si myslia, že Dubaj je raj a všetko tu je ideálne, lebo sa tu neplatia dane. Ja už skreslenejší názor nepoznám.

Taký malý prepis online rozhovoru s jedným skoro-učastníkom zájazdu 🙂

Účastník:  Ahoj, mal by som záujem dozvedieť sa niečo zo života Arabov.

Ja:  Ale nech sa páči, pýtaj sa.

Ú:  By som chcel vedieť dajaké pracovné ponuky, videl som niečo za 600EUR. Čo si za to možno kúpiť?

Ja: Ok, tak trošku si tu na to posvieťme – za 600 chechtákov, čiže ekvivalent v dirhamoch si zaplatíš mesačný nájom garsonierčičky, ďalej napríklad splátku za super fáro, vstupenku do akvaparku na dva dni pre rodinku, prenájom malého auta na dva mesiace. Ak by si bol Pilipínec, pardon Filipínec (to F zaboha nevysvlovia), tak by si to mal ako mesačný plat a v prípadne indického pasu by si bol už „manažér“ a vyvyšoval by si sa nad svojimi súkmeňovcami. Howgh, idem na víkend (bol štvrtok večer).

Ú: Ako to, že víkend, veď časový rozdiel je iba dvojhodinový…

Ja: (gúľajúc očnými buľvami) V zimnom čase je časový posun 3 hodiny pred SVK. Víkend začína v piatok, takže štvrtok je vlastne európsky piatok. Pracovný týždeň začína nedeľou. Ja mám takého kamoša, volá sa Google a vie toho strašne veľa, doporučujem. Jeho adresa je www.google.com. Nedoporučujem niekam zlanáriť celú rodinu v prípade, že neviem, do čoho idem. To podľa mňa nie je kamikadze, či odvaha, to je blbosť.

Tajomstvo úspechu (i keď, čo kto považuje za úspech, je sporné) spočíva v obrovských širokých lakťoch, primerane ostrom jazyku a silnej vôli. Nepíšem za tých, ktorí prišli takpovediac na hotové, prípadne job bol vybavený z Európy firmou. Píšem o tých kamikadze ako som ja, čo sa o seba starajú sami. Niekedy by som aj ja chcela mať a.) šikovného strýka, b.) bohatých rodičov, c.) kontakty (kohokoľvek). Alebo byť v správnom čase na správnom mieste. Lebo ani to sa mi ešte nepodarilo. Ani som ešte nikdy nič nevyhrala (počíta sa kniha Krásy Slovenska za totáča?). Alebo sa niekomu zavesiť na krk, nie? To by tiež mohlo byť super.

Včera som oslávila tri roky v Dubaji. Je úplne fuk, čo bolo a ako bolo, lebo zajtra je zase nový deň a ja sa naň strašne teším.